Blog

5 oorzaken van onnodig ingewikkeld schrijven + een oplossing om het razendsnel anders te doen

Onnodig ingewikkeld taalgebruik in zakelijke teksten is killing voor aantrekkelijk en effectief schrijven. Toch is moeilijk doen in e-mails, notities, rapporten en webartikelen een valkuil waar werkend Nederland nog massaal intrapt. Dit blog gaat over waarom we zo moeilijk doen, maar ook over hoe het razendsnel anders kan.

‘Het klinkt zo kinderlijk’, reageerde de vrouw wiens e-mail ik tijdens een schrijftraining herschreven had. ‘Als je wilt dat jouw teksten níet gelezen worden, moet je vooral zo ingewikkeld blijven schrijven als je nu doet’, zei ik.

Onnodig ingewikkeld taalgebruik is killing voor aantrekkelijk en effectief zakelijk schrijven, dat wilde ik duidelijk maken. Moeilijk doen in e-mails, notities, rapporten en webartikelen is een valkuil waar werkend Nederland nog massaal intrapt.

Waarom schrijven we te vaak onnodig ingewikkeld?

Uit de losse pols noem ik deze oorzaken, gebaseerd op wat ik zie als schrijver en schrijftrainer:

  1. Niet goed weten wat je belangrijkste boodschap is van je tekst en daarom met omwegen ergens naartoe schrijven.
  2. Vastzitten in het automatisme om, als je handen het toetsenbord raken, breedsprakig en omslachtig te worden.
  3. Onvoldoende beseffen dat lezers het liefst zo snel mogelijk een zakelijke tekst willen lezen, maar nodeloos ingewikkeld en wollig taalgebruik dit in de weg staat.
  4. De (onbewuste) gedachte hebben dat gebruik van jargon, onderbouwingen, omwegen en details jouw kundigheid en professionaliteit bewijst.

Een 5de reden: angst

Reizend door Zuidoost-Europa las ik afgelopen zomervakantie de schrijfklassieker On writing well van William Zinsser. Het boek verscheen in 1976 en telt inmiddels enkele tientallen herdrukken. Eerlijk gezegd verbaasde het mij dat bijna 50 jaar geleden al langdradig en omslachtig schrijven door deze arts en auteur werd bekritiseerd. Het gebeurt overal: in het bankwezen, onderwijs, de non-profit-sector en onder juristen. Zinsser is glashelder over wat volgens hem de belangrijkste oorzaak van moeilijk en gewichtig schrijven is: angst. 'Wie ze ook zijn, ze zijn vaak zo bang om te schrijven dat hun zinnen alle menselijkheid missen.'

Ik was hier verrast over, want het bevestigde wat ik zelf waarneem en waar ik in 'Als ik straks kan schrijven, ben ik genezen' al over schreef. Angst, vaak voortkomend uit het gebrek aan vertrouwen in je eigen schrijfskills, kan een schrijver van willekeurig kantoorschrijfwerk afremmen of zelfs verlammen, ontdekte ik door literatuurstudie voor mijn boek.

Nieuwe, korte online training 'Vanaf morgen schrijf jij niet meer ingewikkeld'

Een oplossing is gelukkig dichtbij. Onnodig ingewikkeld schrijven is af te leren, best makkelijk zelfs. Ik ontwikkelde daar een nieuwe, korte online training voor die resultaatgericht, snel, simpel en praktisch is. Tickets voor 'Vanaf morgen schrijf jij niet meer ingewikkeld' zijn nu voor € 49,95 (incl. BTW) te boeken via Eventbrite. Alle informatie over de training lees je in dit blog, sowieso handig om dat even te lezen.

Meer informatie en tickets

Werk, nieuws en blogs