Werk

Opinieartikel over 3 jaar hoofdredacteur: 'Ik wilde gericht blijven op het gewone kerklid'

Een aantal maanden geleden stopte ik als hoofdredacteur van magazine OnderWeg, 'het vakblad voor werkers in de kerk', zoals het weleens genoemd werd. In een opinieartikel dat onlangs verscheen, zette ik op papier wat mij opviel, mede onder de lezersgroep. 'Ook werkers in de kerk ontkomen niet aan gedrag en eigenschappen die het brede verbinden in de weg kunnen staan'. 

Als kop koos de eindredactie voor 'De kerk heeft toekomst', en dat geloof ik ook. Maar die toekomst is er niet vanzelf, dat vraagt zelfinzicht en actie van werkers in de kerk. Inzetten op feeling en verbinding met de hele gemeente, van bevlogen gelovigen tot (bijna) afhakers, is essentieel, schrijf ik. 'Ze maken deel uit van de kerk, bevinden zich aan de rand of net erbuiten, maar hebben een ding gemeen: ze zijn kostbaar kapitaal voor Gods kerk, nu en in de toekomst. Onder hen gebeurt het namelijk.'

Minder praten (en vergaderen), meer doen

Aan het eind van het artikel geef ik 7 handreikingen mee, dit zijn de eerste 3:

  1. Minder praten (en vergaderen), meer doen.
  2. Maak regelmatig persoonlijk contact (via mail, app of telefoon) met iemand uit de gemeente, simpelweg met de vraag: hoe gaat het?
  3. Ervaar en beleef het leven buiten de kerk, stap regelmatig uit je christelijke bubbel.
Lees het artikel

Werk, nieuws en blogs