Blog

Iedereen wil kortere zinnen en teksten schrijven: met deze 6 trucs lukt dat

Bijna iedereen die een schrijftraining bij mij volgt wil kortere zinnen en teksten schrijven. Het is een universeel leerdoel, kun je zeggen. Door 6 handige, simpele trucs toe te passen kan iedereen korter leren schrijven.

We willen geen lange teksten meer, zeker niet online. Dus schrijf je te wollig, langdradig, ingewikkeld, hoogdravend, in vakjargon of met een te lange aanloop? Grote kans dat je lezer weg is voor je het weet.

Gelukkig lijken we dit door te hebben. Vrijwel altijd geven mensen die een schrijftraining volgen vooraf aan dat ze óók korter willen leren schrijven. Bekijk ik hun schrijfwerk (nieuwsbriefteksten, mails, webteksten etc.) dan zie ik dat korter en (dus) krachtiger leren schrijven inderdaad nodig is.

Zet vaker een punt

Ik ontwikkelde 6 trucs om kortere zinnen en teksten te schrijven:

  1. Vraag je vooraf altijd bij iedere tekst die je schrijft af: wat is mijn hoofdboodschap? Schrijf die op en houd deze al schrijvend in de gaten.
  2. Start in zakelijke teksten direct met die hoofdboodschap.
  3. Schrijf compact, schrap alles wat je niet nodig hebt.
  4. Schrijf actief.
  5. Zet gewoon vaker een punt, in ieder geval na 20 tot 25 woorden.
  6. Tekst naar je idee nog te lang? Schrap 20 procent ervan, grote kans dat die nu raker is.

Doe er je winst mee en ga er direct mee aan de slag.

Snelle schrijftraining (2 uur)

Wil je dat samen met mij doen? Dat kan op dinsdagochtend 22 maart a.s. Dan geef ik via Zoom een korte online schrijftraining (2 uur), gericht op razendsnelle verbetering van je schrijfskills. De training is bedoeld voor iedereen die weleens voor het web schrijft.

Lees alles over de training

Werk, nieuws en blogs