Blog

Bijna Kerst, bijna jarig: laat mij als mens privé en zakelijk wat licht brengen in het leven

Morgen vieren we Kerst, en hoop ik 49 jaar te worden: een uitgelezen moment om even te reflecteren. Hoe was het afgelopen jaar en hoe wil ik graag een nieuw jaar ingaan? Nou zo: als mens die privé en zakelijk wat licht probeert te brengen. 

Er is geen hoogdravende brainstormsessie nodig om op het woordje 'licht' als kernwoord uit te komen, realiseer ik me. Maar wat boeit dat? Als we ergens naar snakken in het leven, juist ook op dit moment, is het naar licht, al is het maar een greintje. In een kaarsje op tafel of een fakkel in de tuin. Maar ook in een kleine aanraking, even wat aandacht, aardige en lieve woorden, het delen van een gebakken cake of een gebed voor iemand. Uit eigen ervaring weet ik hoe goed dat doet: licht van iemand krijgen.

Wakker liggen

Ook in zakelijke relaties kunnen zulke lichtmomentjes er zijn, ontdek ik steeds vaker. In bijvoorbeeld positioneringstrajecten die ik samen met ondernemers loop, gaan we terug naar basale vragen over iemands keuzes. Waarom wil je wat je wilt, en wil je zijn wie je wilt zijn? Wat zit daarachter? Als we dat ontdekt hebben en het (bondig) op papier staat, kun je mensen (jouw doelgroep) namelijk effectief overtuigen van de noodzaak om met jou in zee te gaan, geloof ik. Je onderscheidt je.

Afgelopen week sprak ik een klant (een sterke, kundige vrouw) die vertelde dat ze in de periode dat we hier samen over spraken letterlijk wakker lag van wat het bij haar teweegbracht. Het gaf haar hoofdbrekens en - zeg ik eerlijk - mij ook wel een beetje. Nu zat ik tegenover haar aan de keukentafel om even bij te praten en haar een mooie set kaarsen cadeau te doen: lichtbrengers. Zo wil ik ook in mijn 50ste levensjaar mijn vak vormgeven, bedacht ik mij op de terugweg: sterk werk leveren en in verbinding met elkaar blijven, ook als het even piept en kraakt.

Steek een kaars aan

Het kerstkaartje van Zinenzo had dit jaar de afmeting van een visitekaartje. Bewust koos ik ervoor om weinig ruimte te laten voor eigen tekst, maar achterop een mooi couplet uit een oud gezang te laten spreken:

Steek een kaars aan tegen al het duister,

als een teken in een bange tijd,

dat ons leven niet in wanhoop eindigt,

dat de vrede sterker is dan strijd.

Ik wens iedereen een Kerstfeest toe dat licht brengt in het leven!

Meer weten over Zinenzo?

Werk, nieuws en blogs